Eksamen er den flittige elevs fest" - det hørte jeg tit i skolen, og jeg må nok erkende: Der var noget om snakken! Det er der også, når det gælder forhandlingsteknik. Med andre ord: Hvis du forbereder dig, klarer du dig markant bedre. Læs her hvordan og hvorfor.
Du skal bruge dobbelt så meget tid, som folk tror! Forhandlingseksperten Richard Shell forklarer, at dygtige, erfarne forhandlere i gennemsnit bruger 39 % af forhandlingstiden på at indsamle information. Den gennemsnitlige forhandler bruger derimod kun 18 %.
Men det betaler sig, at bruge op imod 40 % af tiden på at indsamle information, for når du har information, så kan du producere argumenter, og når du har gode argumenter, kan du forhandle effektivt. Hvis du ikke kan argumentere for, hvorfor du bør få fx mere i løn, så er det en dårlig ide at sætte sig ved bordet og kigge chefen lige i øjnene til at begynde med.
Hvis din forberedelse fx viser dig, at folk i lignende stillinger får ca. 15 % mere i løn end dig selv, så har du allerede et glimrende argument for, at du bør få lønforhøjelse. Jo flere af sådanne argumenter, du finder i din forberedelse jo bedre. Så er der nemlig god chance for, at du også kommer på argumenter, som din chef ikke selv har tænkt på og derfor ikke lige har et modargument parat til.
Så husk generelt om forhandling: Det er okay at bruge lang tid på at lave sine lektier!