Det er lønforhandlingstid. Du føler dig klar. Dit forarbejde er i orden, argumenterne indstuderet og attituden sidder lige i skabet. Du ved, hvad du vil have, og kompromiser er ikke en mulighed. Din chef får ikke et ben til jorden. Umiddelbart kan det lyde som et godt udgangspunkt. Selvsikkerhed er jo en vigtig ingrediens i lønforhandling, ikke? Helt bestemt. Alligevel bør du lige genoverveje den offensive fremgangsmåde en ekstra gang.
Brug dit sprog Dit sprog er et ekstremt stærkt redskab. Måske tænker du ikke over det til daglig, men dit ordvalg kan have en enorm indflydelse på, hvordan modtageren opfatter dit budskab. Du kan med de rette formuleringer bestemme, om det skal opfattes positivt eller negativt. Man kan sagtens få en negativ holdning til at blive opfattet positivt. Nøglen her er det, man kalder positive language, eller på dansk: positive formuleringer.
Sådan vinkler du dit budskab Tilbage til lønforhandlingen. Din chef kommer med et oplæg til en potentiel lønstigning. Du synes, det er alt, alt for lavt og er på ingen måde villig til at nøjes med dette. Men i stedet for at sige: "Fandme nej! Det nægter jeg at gå med til", så prøv med: "Det er ikke et forslag, jeg umiddelbart kan sige ja til, men hvis vi kan indgå en aftale om, at jeg får betalt frokost, er jeg villig til at skære en smule af mine lønkrav." I stedet for at sætte fokus på hvor forkert du finder din chefs forslag, så fokusér på at komme med konstruktive forslag til alternativer. Egentlig er budskabet bag de to formuleringer det samme, men opfattelsen af dem er meget forskellig. Negativt sprog er ofte præget af lukkede formuleringer og en undertone af bebrejdelse. Positivt sprog derimod foreslår alternativer og betoner positive løsningsforslag. Så brug positive formuleringer! På den måde signalerer du, at du er opmærksom på modpartens standpunkt, og at det er i din interesse at samarbejde for at nå et resultat, der er tilfredsstillende for jer begge. Og dette smitter helt sikkert af på modparten!