Når du skal ind i en forhandlingssituation, kan det være en god idé på forhånd at have besluttet dig for, i hvilken retning du ønsker forhandlingen skal tage. Hvad vil du gerne have med dig fra forhandlingsbordet? Hvilken type forhandler vil du gerne være? Her kan det være en fordel at beslutte sig for en særlig forhandlingsstrategi.
Vælg din type Vil du være frembrusende og konkurrerende? Eller måske mere afmålt og samarbejdsvillig? Uanset hvad du vælger, så er det vigtigt at være bevidst om, hvad de forskellige strategier indebærer. Den konkurrerende har for eksempel en nedbrydende, nærmest truende fremgangsmåde, mens den samarbejdsvillige er mere orienteret mod holdbare argumenter og løsningsforslag. Derudover er den samarbejdsvillige også mere tilbøjelig til give indrømmelser og forvente lignende tilbage, mens den konkurrerende primært sætter kravene.
Tænk dig om Umiddelbart kan den konkurrerende virke ret attraktiv, men den er faktisk ofte den mindst effektive. Når du vælger strategi, er det vigtigt at tage højde for de faktorer, der spiller ind i forhandlingssituationen. Vurder hvilken type forhandling, der skal indgås og hvilken type person, modparten er. Er det for eksempel din chef, du skal i forhandling med, er det måske ikke så smart at køre aggressivt på.
Sådan forhandler du med stil Når du har valgt en strategi, så tænk over med hvilken stil, du vil formidle den. Man kan sige, at mens forhandlingsstrategien er de krav, du sætter for døren, så er forhandlingsstilen den tone, du fremlægger den i. Her handler det altså om attitude. Vil du fremstå venlig eller fjendtlig? Når du skal beslutte dig for en stil, handler det om at vurdere den givne situation samt din modparts personlighed. Du kan blande de forskellige strategier på kryds og tværs af de forskellige stile. En særlig kombination er den konkurrerende strategi "forklædt" i den venlige stil. Den kan du forsøge dig med - men pas på den ikke også bliver brugt mod dig!